Afvalinzameling

Gescheiden afvalinzameling

De gemeente zorgt voor de inzameling van afval van inwoners. De inzameling en verwerking vindt zo veel mogelijk gescheiden plaats.

Tarieven

Onderwerp Tarief in €
Voorrijkosten 31,00
Nieuwe afvalcontainer 49,60
1ste aanvraag omwisselen afvalcontainer 0,00
2de of volgende aanvraag omwisselen afvalcontainer 31,90
1ste aanvraag omwisselen afvalcontainer op locatie tegen voorrijkosten 31,00
2de of volgende aanvraag wisselen afvalcontainer op locatie (exclusief voorrijkosten) 31,35
Grof huisvuil wordt tegen voorrijkosten opgehaald 31,00
Snoeihout 2m3 gratis. Iedere m3 (exclusief voorrijkosten) 10,85
0,25 m3 bouwafval (1 x per maand gratis brengen) gratis
0,25 m3 bouwafval ophalen (exclusief voorrijkosten) 19,40
Autoband met wieldiameter t/m 20"/breedte >10cm 5,10
Band met/zonder velg met diameter > 20" t/m 22,5" 18,55
Band met/zonder velg met wieldiameter >22,5" 60,60
Vervangend pasje ondergronds afvalsysteem (alleen als het kwijt is, indien het stuk is wordt het gratis vervangen) 82,60

Huishoudelijk afval

Woont u in een laagbouwwoning, dan hebt u een minicontainer. Bij flats wordt het afval verzameld via ondergrondse afvalcontainers.

  • grijs: restafval
  • groen: groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
  • blauw: papier

Op de afvalkalender kunt u zien wanneer dit wordt opgehaald.

Papier

In kernen en wijken met laagbouwwoningen wordt oud papier door verenigingen opgehaald. Bij hoogbouw staan bovengrondse papiercontainers waar u altijd uw oude papier kunt weggooien. U kunt uw oude papier ook naar de stadswerf brengen.

Glas

Op diverse plaatsen in de gemeente staan glasbakken voor wit (=doorzichtig), bruin of groen glas. Bij de stadswerf staat een bak speciaal voor vlak glas (ruiten en spiegels).

Plastic in verpakkingen en kunststof

Plastic en kunststof verzamelt u in de speciale plastic zakken. Deze kunt u krijgen op het stadhuis, de stadswerf en bij een aantal winkels.

Elke oneven week wordt het kunststof op vrijdag huis aan huis ingezameld. U kunt het aanbieden op de aanbiedplaats of op de plaats van de minicontainer.

Op de afvalkalender kunt u zien wanneer deze worden opgehaald.

U kunt uw plastic afval ook naar een van de containers brengen. Deze staan op:

  • winkelcentrum de Hagen
  • winkelcentrum Lijnbaan
  • winkelcentrum Monnikenhof
  • de stadswerf

Klein chemisch afval (KCA)

Klein chemisch afval (KCA) is afval dat vanwege het milieu niet bij het restafval mag. Bijvoorbeeld batterijen, verfproducten en spaarlampen. U kunt klein chemisch afval afgeven bij de stadswerf.

Er zijn meer plekken waar u klein chemisch afval kunt inleveren:

  • batterijen bij supermarkten en bouwmarkten
  • injectienaalden en medicijnen bij de apotheek

Grofvuil

Grofvuil kan bestaan uit onder andere meubels, oud ijzer, houtafval, tuinbielzen en tuinmeubelen. U kunt uw grofvuil gratis afgeven bij de milieustraat op de stadswerf.

Meubels, oud ijzer en wit- en bruingoed kunt u ook laten ophalen door de stadswerf, er wordt dan alleen € 31,- aan voorrijkosten berekend. Let op: het ophalen van grofvuil kan alleen op de maandagen, behalve op feestdagen. Als u grofvuil wilt laten ophalen, geef dit dan uiterlijk de vrijdag ervoor telefonisch (0347) 369 911 door vóór 12:30 uur.

Herbruikbare goederen

Uw herbruikbare huisraad kunt u ook bij de stadswerf brengen. Hier staat een container van de Kringloopwinkel. Voor het ophalen van herbruikbare goederen kunt u bellen naar de Kringloopwinkel, (0800) 574 6454.

Bouwafval

U kunt zelf 0,25 m3 bouwafval per maand gratis naar de stadswerf brengen. Een 0,25 m3 is ongeveer gelijk aan de inhoud van een grote grijze (240 liter) mini afvalcontainer. Wij kunnen dit bouwafval ook komen ophalen, daarvoor wordt € 50,40 in rekening gebracht (dit is inclusief voorrijkosten).

Wit- en bruingoed

Witgoed en bruingoed is de verzamelnaam voor huishoudelijke apparaten, zoals televisies, wasmachines, koelkasten en computers. Ook een kruimeldief, batterijlader of hogedrukreiniger kunt u inleveren op de stadswerf.

En wist u dat een leverancier die een nieuwe wasmachine bij u aflevert uw oude machine ook weer meeneemt?