Afvalinzameling

De gemeente zorgt voor de inzameling van afval van inwoners. De inzameling en verwerking vindt zo veel mogelijk gescheiden plaats.

Tarieven

Tarieven diensten Stadswerf
Voorrijkosten € 31,00
Nieuwe afvalcontainer € 49,60
1ste aanvraag omwisselen afvalcontainer €   0,00
2de of volgende aanvraag omwisselen afvalcontainer € 31,90
1ste aanvraag omwisselen afvalcontainer op locatie tegen voorrijkosten € 31,00
2de of volgende aanvraag wisselen afvalcontainer op locatie (excl. € 31,00) € 31,35
Grof huisvuil wordt tegen voorrijkosten opgehaald € 31,00
Snoeihout 2m3 gratis. Iedere m3 (exclusief voorrijkosten) € 10,85
0,25 m3 bouwafval (1 x per maand gratis brengen) gratis
0,25 m3 bouwafval ophalen (exclusief voorrijkosten) € 19,40
Autoband met wieldiameter t/m 20"/breedte >10cm €   5,10
Band met/zonder velg met diameter > 20" t/m 22,5" € 18,55
Band met/zonder velg met wieldiameter >22,5" € 60,60
Vervangend pasje ondergronds afvalsysteem (alleen als het kwijt is, indien het stuk is wordt het gratis vervangen) € 82,60

 

Huishoudelijk afval

Woont u in een laagbouwwoning, dan hebt u een minicontainer. Bij flats wordt het afval verzameld via ondergrondse afvalcontainers.

  • grijs: restafval
  • groen: groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
  • blauw: papier

Op de afvalkalender kunt u zien wanneer dit wordt opgehaald.

Papier

In kernen en wijken met laagbouwwoningen wordt oud papier door verenigingen opgehaald. Bij hoogbouw staan bovengrondse papiercontainers waar u altijd uw oude papier kunt weggooien. U kunt uw oude papier ook naar de stadswerf brengen.

Glas

Op diverse plaatsen in de gemeente staan glasbakken voor wit (=doorzichtig), bruin of groen glas. Bij de stadswerf staat een bak speciaal voor vlak glas (ruiten en spiegels).

Plastic in verpakkingen en kunststof

Plastic en kunststof verzamelt u in de speciale plastic zakken. Deze kunt u krijgen op het stadhuis, de stadswerf en bij een aantal winkels.

Elke oneven week wordt het kunststof op vrijdag huis aan huis ingezameld. U kunt het aanbieden op de aanbiedplaats of op de plaats van de minicontainer.

Op de afvalkalender kunt u zien wanneer deze worden opgehaald.

U kunt uw plastic afval ook naar een van de containers brengen. Deze staan op:

  • winkelcentrum de Hagen
  • winkelcentrum Lijnbaan
  • winkelcentrum Monnikenhof
  • de stadswerf

Klein chemisch afval (KCA)

Klein chemisch afval (KCA) is afval dat vanwege het milieu niet bij het restafval mag. Bijvoorbeeld batterijen, verfproducten en spaarlampen. U kunt klein chemisch afval afgeven bij de stadswerf.

Er zijn meer plekken waar u klein chemisch afval kunt inleveren:

  • batterijen bij supermarkten en bouwmarkten
  • injectienaalden en medicijnen bij de apotheek

Grofvuil

Grofvuil kan bestaan uit onder andere meubels, oud ijzer, houtafval, tuinbielzen en tuinmeubelen. U kunt uw grofvuil gratis afgeven bij de milieustraat op de stadswerf.

Meubels, oud ijzer en wit- en bruingoed kunt u ook laten ophalen door de stadswerf, er wordt dan alleen € 31,- aan voorrijkosten berekend. Let op: het ophalen van grofvuil kan alleen op de maandagen, behalve op feestdagen. Als u grof vuil wilt laten ophalen, geef dit dan uiterlijk de vrijdag ervoor telefonisch 0347 36 99 11 door vóór 12:30 uur.

Herbruikbare goederen

Uw herbruikbare huisraad kunt u ook bij de stadswerf brengen. Hier staat een container van de Kringloopwinkel. Voor het ophalen van herbruikbare goederen kunt u bellen naar de Kringloopwinkel, 0800 - 574 6454.

Bouwafval

U kunt zelf 0,25 m3 of 240 liter bouwafval per maand gratis naar de stadswerf brengen. Wij kunnen dit bouwafval ook komen ophalen, daarvoor wordt € 50,40 in rekening gebracht (dit is inclusief voorrijkosten).

Wit- en bruingoed

Witgoed en bruingoed is de verzamelnaam voor huishoudelijke apparaten, zoals televisies, wasmachines, koelkasten en computers. Ook een kruimeldief, batterijlader of hogedrukreiniger kunt u inleveren op de stadswerf.

En wist u dat een leverancier die een nieuwe wasmachine bij u aflevert uw oude machine ook weer meeneemt?

Afvalscheidingswijzer

Weet u niet waar uw afval thuis hoort? Op de website van de afvalscheidingswijzer kunt u controleren waar uw afval onder valt. En op de website van Milieucentraal vindt u meer achtergrond informatie over afval.