Eindelijk volwassen, eindelijk 18! Wat moet ik regelen?

06-03-2018

Achttien jaar. Dit is niet een leeftijd zoals alle anderen. Nu ben je echt volwassen! Je krijgt meer rechten. Je mag stemmen, zelfstandig contracten afsluiten en studiefinanciering aanvragen als je die nog niet kreeg. Naast meer rechten krijg je ook plichten. Zaken die je ouders eerst voor je regelden, moet je nu zelf doen. Het afsluiten van een zorgverzekering, toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst en het regelen van studiefinanciering zijn zaken waar je nu aan moet denken. Hiervoor is een checklist gemaakt zodat je niets kan vergeten. Op deze pagina geven je handige tips zodat je weet wat je moet regelen als je 18 wordt (of al bent).

DigiD aanvragen

Voor het ondertekenen van al je digitale aanvragen, zoals je studiefinanciering en zorgtoeslag, heb je een DigiD nodig. Zonder een DigiD kom je nergens, vraag hem daarom op tijd aan. Hoe je dat doet, lees je op de website van DigiD.

Verzekeringen regelen

Als je 18 jaar wordt moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Dat is verplicht. Ben je niet verzekerd? Dan krijg je simpelweg een boete. Veel verzekeraars hebben speciaal voor jongeren verzekeringspakketten samengesteld. Vergelijk de zorgverzekeringen op de zorg die jij waarschijnlijk gaat gebruiken. Denk hierbij aan o.a. wel of geen bril of lenzen, fysiotherapie en een tandartsverzekering. Vergelijken kan op diverse websites zoals www.zorgkiezer.nl of www.consumentenbond.nl. Verder is er nog de Aansprakelijkheidsverzekering. Maak je per ongeluk iets kapot of beschadig je iets van een ander? Dit kan hoge kosten met zich meebrengen. Woon je nog thuis dan ben je waarschijnlijk verzekerd via de verzekering van je ouders. Check bij je ouders of dat zo is. Sluit anders zelf een verzekering af die deze kosten vergoedt.

Zorgtoeslag aanvragen

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering te hebben, dit kost een hoop geld. Mensen met een lager inkomen (waaronder vaak jongeren en studenten) kunnen gebruik maken van de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming op de kosten van je zorgverzekering. Zorgtoeslag moet je zelf aanvragen. Het enige dat je nodig hebt is je DigiD. Met je DigiD-gegevens ga je naar www.mijntoeslagen.nl van de Belastingdienst. Hier klik je vervolgens “Zorgtoeslag nu aanvragen” aan. Via www.toeslagen.nl kun je ook een proefberekening maken om er achter te komen hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Let op: geef het door als je inkomen hoger wordt. Je toeslag wordt dan naar beneden bijgesteld. Zo voorkom je dat je achteraf veel moet terugbetalen.

Op jezelf wonen

Nee, je hoeft niet van plan te zijn om snel het ouderlijk huis uit te gaan om in actie te komen. Vaak duurt het namelijk een lange tijd voordat je in aanmerking komt voor een huurwoning. Het is dus een aanrader om je in te schrijven vanaf de dag dat je 18 jaar oud bent. Dit verhoogt je kansen later op een leuk huurhuis. Kijk bijvoorbeeld op https://www.woningnetregioutrecht.nl/. Ga je studeren en wil je op kamers? Zoek dan in de stad waar je gaat studeren een betrouwbare kamerverhuurder en schrijf je daar in.

Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 jaar en volg je een studie of opleiding? Dan heb je in de meeste gevallen recht op studiefinanciering (nu via het leenstelsel) en een studentenreisproduct (OV). Zit je nog op het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO etc.)? Dan heb je geen recht op studiefinanciering. Je hebt wel recht op een toelage en/of tegemoetkoming op je schoolkosten. Bekijk op www.duo.nl waar je recht op hebt.

Bankzaken

Als je geld verdient, zorgtoeslag krijgt en misschien studiefinanciering heb je een betaalrekening nodig. Daar kun je ook je verzekeringen, telefoonabonnement en andere uitgaven van betalen. Daarnaast is het handig om te sparen voor bijvoorbeeld grote uitgaven zoals vakantie, een nieuwe telefoon of als reservepotje voor momenten dat je minder inkomen hebt. Sparen kan veilig en online op een spaarrekening. Dat kan een aparte spaarrekening zijn of een die gekoppeld is aan je betaalrekening.

Voorkom schulden

Eén op de vijf jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft schulden. Het gaat vaak om openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar of telefoonmaatschappij en om onbetaalde boetes of achterstanden bij de Belastingdienst. Bij 20% van die jongeren gaat het om bedragen van € 2.500 of meer. Hoe voorkom je schulden? Zorg voor een overzicht van je inkomen en uitgaven, weet wat je kunt uitgeven en check regelmatig je bankrekening. Zorg dat je voldoende inkomsten hebt, neem bijvoorbeeld een bijbaantje. Kun je een rekening niet in een keer betalen? Neem dan snel contact op met het bedrijf dat de rekening heeft gestuurd om een betalingsregeling af te spreken en vraag om hulp als het je zelf niet lukt. Kijk op www.zelfjeschuldenregelen.nl voor handige tips.

Administratie opbouwen

Zorg dat je een duidelijke en overzichtelijke administratie hebt. Bewaar alle belangrijke papieren overzichtelijk in een map onder verschillende tabbladen. Doe dit echt, want mocht de belastingdienst ineens vragen naar jouw jaaropgave of je verzekeringspolis, dan kun je deze er zo bij pakken en tonen. Na het afgaan van deze checklist kun je met een opgeruimd gevoel de dingen gaan doen die je echt belangrijk vindt.

Meer informatie

Jongerenloket
Heb je vragen over werk, studeren, inkomsten en opleidingen? Ben je tussen de 18 en 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket van WIL. Je kunt tussen 13.00 uur en 16.00 uur zonder afspraak bij het Jongerenloket WIL langskomen in het Stadshuis van de gemeente Nieuwegein. jongerenloket@wil-lekstroom.nl, 030- 702 23 00, www.wil-lekstroom.nl.
Jeugd-Punt Vianen
Jeugd-Punt Vianen, neem contact op met Ester van Roijen: EvR@jeugd-punt.nl / 06 2727 3516 of met Daniël Kolenberg: DK@jeugd-punt.nl / 06 2479 4588.
SWV De Wijkwinkel
via (0347) 344 365 of wijkwinkel@welzijnvianen.nl.

Handige websites zijn:

Deze themapagina kwam tot stand met dank aan: Jongeren Informatie Punt (JIP) IJsselstein. Zie de website https://www.stichting-pulse.nl/jip.