Kritische en positieve reacties bijeenkomst wandelbrug Lijnbaan

01-05-2018

Ondanks het mooie weer togen een kleine 40 binnenstadbewoners naar de Burgerzaal in Vianen om hun licht op te steken over de ‘wandelbrug bij de Lijnbaan’. Na de uitzending over de wandelbrug in het SBS6 programma ‘van onze centen’ was er vooral op Facebook de nodige commotie ontstaan over het nut van de brug en de kosten. Tijdens de bijeenkomst, in de vorm van een informatiemarkt, lichtte de gemeente het hoe en waarom toe van de plannen. De geluiden waren kritisch maar ook positief. 

Versterken recreatieve waarde

Het grootste misverstand is volgens verantwoordelijk wethouder Frank Meurs dat de brug bedoeld is als snellere route naar het centrum. Meurs: “Het idee achter de wandelbrug is dat één van de mooiste stukjes van Vianen, de oude stadsmuur en het openbaar groen, beter bereikbaar en toegankelijk worden voor bewoners en bezoekers. Zodat je vanaf de Lijnbaan, een plek waar veel mensen komen, wordt uitgenodigd om bijvoorbeeld iets te drinken of te recreëren langs het water. Daar gaan we het terrein ook op inrichten, natuurlijk zonder de stadsmuur en het zicht hierop aan te tasten. De brug is dus niet gebouwd als snelle route naar de Voorstraat vanaf de Lijnbaan. Daar zijn inderdaad al twee bruggen voor. Maar het is natuurlijk wel mooi als mensen vandaaruit verder het centrum verkennen.”

Toekomstvisie Vianen 2025

Het besluit om een wandelbrug te plaatsen, is al in 2015 genomen door de gemeenteraad. In 2013 heeft de gemeenteraad samen met de gemeenschap de Toekomstvisie Vianen 2025 gemaakt. Hierin stelde de gemeenteraad een aantal doelen. Eén van die doelen is om de gehele binnenstad aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers. Een goede verbinding met zowel de Lek en de Lijnbaan helpt daarbij. In het verlengde van de toekomstvisie heeft de gemeenteraad in 2015 een pakket aan maatregelen en projecten goedgekeurd om haar doelen te bereiken. De wandelbrug is één van de projecten om de recreatieve waarde van de binnenstad te versterken.

Kosten

Het totale project bestaat uit het aanleggen van de brug en het inrichten van het groengebied. Voor dat project is in totaal € 245.000,- beschikbaar. De totale kosten voor een onderhoudsvrije brug komen op € 111.064,-. De rest van het budget besteedt de gemeente aan de inrichting van het groengebied. Denk aan het aanleggen van wandelpaden en het plaatsen van een dubbele bomenrij aan de kant van de Lijnbaan. Blijft er geld over dan gaat dit naar één van de andere projecten om de binnenstad te revitaliseren, zoals de herinrichting van de Voorstraat.

Alle informatie op website gemeente Vianen

Degenen die niet aanwezig konden zijn, maar meer willen weten, vinden de plannen op www.vianen.nl/vianen-2025/toekomstvisie-2-0/centrum. Daar staat ook een artist impression van de nieuwe situatie en de antwoorden op de meest gestelde vragen over de wandelbrug.

wandelbrug lijnbaan