Winnaars afscheidscadeau Vianen bekend!

30-11-2018

De gemeente Vianen houdt op te bestaan; op 1 januari 2019 vormen de gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Een historische gebeurtenis! Bij het afscheid van de zelfstandige gemeente Vianen is stilgestaan in de buitengewone raadsvergadering die vandaag werd gehouden.
Naast het officiële gedeelte werden ook de winnaars van de ideeënwedstrijd Afscheidscadeau Vianen bekend gemaakt.

Afscheidscadeau: de wedstrijd

De gemeente wil haar inwoners graag een afscheidscadeau geven waaraan iedereen iets heeft en waarover iedereen kan meebeslissen. Daarom vroegen we inwoners: welke projecten zou u nog willen uitvoeren? Inwoners konden een projectidee indienen dat ten goede komt aan de gemeenschap.  De gemeenteraad boog zich in vier raadswerkgroepen over de ideeën in de categorieën sport, cultuur, buurt en zorg. Zij selecteerden elk drie projecten. Deze genomineerden deden via een filmpje op www.vianen.nl een oproep om op hen te stemmen. Inwoners konden in elke categorie stemmen op zijn of haar favoriete project. Tijdens de buitengewone raadsvergadering op 29 november maakte de gemeenteraad bekend welke vier projecten de meeste stemmen in de betreffende categorie hebben gekregen en € 7.500 ontvangen. De projecten die als tweede uit de bus komen ontvangen € 5.000. De nummers drie ontvangen € 2.500.

Verdeling van het prijzengeld

 • In de categorie Buurt won de ontmoetingsruimte in dorpshuis De Biezen, ingediend door Hagestein Vitaal, € 7.500, de met kerst verlichte poorten, aangevraagd door Kerst in de Vrijstad, kreeg € 5.000 en Hof van Brederode won € 2.500 voor de zo gewenste tuinbanken.
 • In de categorie Sport kwam de duofiets voor Stichting De Iris als winnaar uit de bus. Zij wonnen € 7.500. De hindernisbaan voor Sportpark Blankensteijn, ingediend door HV Omega, won € 5.000 en Oranjevereniging Zijderveld kreeg € 2.500 voor een tafeltennistafel.
 • In de categorie Cultuur kreeg het Speelkasteel in Amaliastein, ingediend door Maike Mossel, de meeste stemmen. Het lichtornament voor het Paardenmarktcomité won
 • € 5.000 en Oranjevereniging Zijderveld ontving € 2.500 voor een gedenkplek voor dodenherdenking.
 • In de categorie Zorg sleepte Hagestein Vitaal het hoogste bedrag in de wacht voor de huisartsenruimte in het dorpshuis, won De Iris € 5.000 voor het automatiserings-systeem op zorglandgoed Bloemendaal en kreeg Bibliotheek Lek en IJssel € 2.500 voor het Geheugenkabinet.

De winnaars waren verguld met hun prijzengeld en staan in de startblokken om hun projecten zo snel mogelijk tot uitvoering te brengen. Burgemeester Wim Groeneweg is trots: “Met Afscheidscadeau Vianen hebben we heel veel denk- en daadkracht onder de mensen weten te mobiliseren. Er zijn prachtige projecten ingediend waarmee we als gemeente Vianen ook echt iets blijvends kunnen achterlaten. Een prachtig participatietraject. Hartelijk dank aan iedereen die zijn stem heeft uitgebracht!”

Aanmoedigingsprijzen

Bij 80 projectinzendingen en 12 genomineerden die hun cheque in ontvangst hebben genomen, vielen 68 projecten buiten de prijzen. Daar zaten ook hele leuke en mooie projecten bij. Daarom is aan de fracties in de gemeenteraad gevraagd om uit deze 68 inzendingen ook nog één project te kiezen die in aanmerking komt voor een aanmoedigingsprijs. De aanmoedigingsprijs is een cheque van € 758,00. De keuzes van de fracties: 

 • CDA: turntoestel gymvereniging DOS.
 • ChristenUnie: speelplek in de wijk Het Monnikenhof.
 • D66: vertelatlas.
 • PvdA: speelpark/kinderboerderij in de wijk Het Monnikenhof.
 • SGP: AED in openbare buitenruimte Everdingen.
 • VVD: picknickbank zwemvereniging Reijerstein.
 • VHL Lokaal: culinaire buitenbioscoop.

Met de initiatiefnemers wordt binnenkort contact opgenomen.