Afvalinzameling

Gescheiden afvalinzameling

De gemeente zorgt voor de inzameling van afval van inwoners. De inzameling en verwerking vindt zo veel mogelijk gescheiden plaats.

Tarieven

In sommige gevallen hoeft u niet te betalen, soms berekenen wij enkel de voorrijkosten. De voorrijkosten bedragen € 31,95.

Onderwerp Tarief in € Tarief in €
  Wij halen U brengt
Voorrijkosten 31,95 n.v.t.
Nieuwe afvalcontainer 51,10 51,10
1ste aanvraag omwisselen afvalcontainer gratis gratis
2de of volgende aanvraag omwisselen afvalcontainer 32,85 32,85
Grof huisvuil wordt tegen voorrijkosten opgehaald max 1 m3 gratis gratis
Snoeihout 2m3 gratis. Iedere m3 (exclusief voorrijkosten) max 2 m3 gratis.
Meer: 11,15
gratis
0,25 m3 bouwafval (1 x per maand gratis brengen) 0,25 m3 20,00 1e 0,25 m3 gratis; elke volgende  0,25 m3 20,00
Autoband zonder velg met wieldiameter t/m 20" n.v.t. gratis
Overige band met/zonder velg met wieldiameter t/m 20" n.v.t. 5,25
Band met/zonder velg met wieldiameter 20"- 22,5" n.v.t. 19,10
Band met/zonder velg met wieldiameter > 22,5" n.v.t. 62,40
Vervangend pasje ondergronds afvalsysteem (alleen als het kwijt is, indien het stuk is wordt het gratis vervangen) 85,00 n.v.t.

 

Aanvragen afvalcontainer

Mini afvalcontainer

Wanneer u een nieuwe kliko nodig heeft kunt u deze online aanvragen.

 • De huidige afvalcontainer te groot of te klein is voor uw huishouden.
 • De huidige afvalcontainer kapot is.
 • De huidige afvalcontainer verdwenen is. Wanneer dit het geval is worden de kosten van de aanschaf van een nieuwe afvalcontainer aan u doorberekend. De kosten hiervan zijn € 51,10.

Ondergrondse afvalcontainer

Wanneer u een (nieuw) pasje nodig heeft voor de ondergrondse afvalcontainer of een ander melding hierover heeft, dan kunt u dat ook online melden.

Als nieuwe bewoner kunt u een pasje voor de ondergrondse afvalcontainer bij de Stadswerf ophalen.

Is uw pasje voor de ondergrondse afvalcontainer kapot? U kunt bij de Stadswerf kosteloos een nieuwe pasje ophalen.

Bent u uw pasje voor de ondergrondse afvalcontainer kwijt? Wanneer dit het geval is worden de kosten van de aanschaf van een nieuw pasje aan u doorberekend. De kosten hiervan zijn € 85,00.

Is de ondergrondse afvalcontainer buiten werking, is er sprake van stankoverlast of wilt u iets anders melden dan kan dat ook digitaal.

Huishoudelijk afval

Woont u in een laagbouwwoning, dan hebt u een minicontainer. Bij flats wordt het afval verzameld via ondergrondse afvalcontainers.

 • grijs: restafval
 • groen: groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
 • blauw: papier

Op de afvalkalender kunt u zien wanneer dit wordt opgehaald.

Papier

In kernen en wijken met laagbouwwoningen wordt oud papier door verenigingen opgehaald. Bij hoogbouw staan bovengrondse papiercontainers waar u altijd uw oude papier kunt weggooien. U kunt uw oude papier ook naar de stadswerf brengen.

Glas

Op diverse plaatsen in de gemeente staan glasbakken voor wit (=doorzichtig), bruin of groen glas. Bij de stadswerf staat een bak speciaal voor vlak glas (ruiten en spiegels).

Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)

Plastic, Metaal en Drankkartons verzamelt u in de speciale licht gele plastic zakken. Hier kunt u zien wat er wel en niet in de PMD zak mag. Deze kunt u kosteloos krijgen op de volgende locaties:

Vianen

 • Supermarkt Jumbo (Lijnbaan 7, 4132 CB Vianen‎)
 • Supermarkt AH (Lijnbaan 11, 4132 CB Vianen)
 • Supermarkt COOP (Ursulinenhof 77-79, 4133 DC Vianen)
 • Gemeentehuis (Voorstraat 30, 4132 AS Vianen)
 • Gemeentewerf/milieustraat (Sportlaan 4, 4131 NN Vianen)

Everdingen

 • Buurtwinkel Winkel&zo / Dorpshuis Knooppunt (Graaf Florisstraat 4b 4121 EL Everdingen)

Hagestein

 • Firma Chr. de Leeuw & Zonen (Achterweg 57, 4124 AE Hagestein)

Zijderveld

 • Dorpshuis De Krooshof (Sidewende 1, 4122 GX Zijderveld)

Het PMD wordt in de GFT-week (elke oneven week) op woensdag tot en met vrijdag huis aan huis ingezameld. Op de afvalkalender kunt u zien wanneer deze worden opgehaald. U kunt de PMD-zak aanbieden op de aanbiedplaats van uw minicontainer of bij de entree van uw flat. Daarnaast staan er bij de winkelcentra en dorpskernen bovengrondse PMD-containers waar u uw verpakkingsafval kunt weggooien.

Klein chemisch afval (KCA)

Klein chemisch afval (KCA) is afval dat vanwege het milieu niet bij het restafval mag. Bijvoorbeeld batterijen, verfproducten en spaarlampen. U kunt klein chemisch afval afgeven bij de stadswerf.

Er zijn meer plekken waar u klein chemisch afval kunt inleveren:

 • batterijen bij supermarkten en bouwmarkten
 • injectienaalden en medicijnen bij de apotheek

Grofvuil

Grofvuil kan bestaan uit onder andere meubels, tuinmeubelen en ander huisraad. U kunt uw grofvuil gratis afgeven bij de milieustraat op de Stadswerf. Grofvuil kunt u ook laten ophalen door de stadswerf. Er wordt dan € 31,95 aan voorrijkosten berekend.

Herbruikbare goederen

Uw herbruikbare huisraad kunt u ook bij de stadswerf brengen. Hier staat een container van de Kringloopwinkel. Voor het ophalen van herbruikbare goederen kunt u bellen naar de Kringloopwinkel, (0800) 574 6454.

Bouwafval

U kunt zelf 0,25 m3 bouwafval per maand gratis naar de stadswerf brengen. Een 0,25 m3 is ongeveer gelijk aan de inhoud van een grote grijze (240 liter) mini afvalcontainer. Wij kunnen dit bouwafval ook komen ophalen, daarvoor wordt € 20,00 per 0,25 m3 in rekening gebracht (dit is exclusief € 31,95 voorrijkosten). Bouwafval kan bestaan uit stenen, keukenblokken, schuttingen, bielzen, vlonders, etc.. Een boomstronk valt ook onder bouwafval.

Wit- en bruingoed

Witgoed en bruingoed is de verzamelnaam voor huishoudelijke apparaten, zoals televisies, wasmachines, koelkasten en computers. Ook een kruimeldief, batterijlader of hogedrukreiniger kunt u inleveren op de stadswerf. Wit- en bruingoed kunt u ook laten ophalen door de stadswerf, er wordt dan € 31,95 aan voorrijkosten berekend. En wist u dat een leverancier die een nieuwe wasmachine bij u aflevert, uw oude machine ook weer meeneemt?

Let op: het laten ophalen van afval kan alleen op de maandagen, behalve op feestdagen. Als u afval wilt laten ophalen, geef dit dan uiterlijk de vrijdag ervoor telefonisch door vóór 12:30 uur, T. (0347) 369 911. Hiervoor worden altijd voorrijkosten van € 31,95 in rekening gebracht.