Afvalinzameling

Gescheiden afvalinzameling

De gemeente zorgt voor de inzameling van afval van inwoners. De inzameling en verwerking vindt zo veel mogelijk gescheiden plaats. 

 • grijs: restafval
 • groen: groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
 • blauw: papier

Welk afval moet in welke bak? 

Heeft u twijfels over welk afval in welke bak hoort? De Afvalscheidingswijzer wijst u de juiste bak voor uw afval. Als u hier uw afval invult, vertelt de wijzer wat de juiste bak is.

Tarieven

2018 Tarief in € Tarief in €
Afvalstoffenheffing 263,76  
  Wij halen U brengt
Voorrijkosten 33,75  
Nieuwe afvalcontainer (per container) 69,00 69,00
1ste aanvraag omwisselen afvalcontainer gratis gratis
2de of volgende aanvraag omwisselen afvalcontainer (per container) 34,75 34,75
Vervangingskosten bij diefstal, vermissing of verbranding 54,00 54,00
Grof huisvuil wordt tegen voorrijkosten opgehaald max 1 m3 gratis gratis
Snoeihout 2m3 gratis. Iedere m3 (exclusief voorrijkosten) max 2 m3 gratis, meer: 11,85 per m3 gratis
Max. 0,25 m3 bouwafval (1 x per maand gratis brengen) 20,60 Eerste 0,25 m3 gratis 1x per maand, meer: 21,15 per 0,25 m3
Autoband zonder velg met wieldiameter t/m 20" 5,55 gratis
Overige band met/zonder velg met wieldiameter t/m 20" 5,55 5,40
Band met/zonder velg met wieldiameter 20"- 22,5" 20,15 19,65
Band met/zonder velg met wieldiameter > 22,5" 65,90 64,25
Vervangend pasje ondergronds afvalsysteem (alleen als het kwijt is, indien het stuk is wordt het gratis vervangen) 89,80 n.v.t.

Afvalcontainer

Mini afvalcontainer

Wanneer uw mini afvalcontainer kapot/verdwenen is of te groot of te klein is voor uw huishouden, dan kunt u deze online aanvragen.

Ondergrondse afvalcontainer

Wilt u melding maken van stankoverlast of van een buiten werking zijnde ondergrondse afvalcontainer, kunt u dit online melden.

Nieuwe bewoners kunnen een pasje voor de ondergrondse afvalcontainer bij de Stadswerf ophalen. Is uw pasje voor de ondergrondse afvalcontainer kapot, dan kunt u bij de Stadswerf kosteloos een nieuw pasje ophalen. In het geval van een kwijtgeraakt pasje worden de kosten van de aanschaf van een nieuw pasje aan u doorberekend.

Aanvraag afvalcontainer of afvalpas

Huishoudelijk afval

Woont u in een laagbouwwoning, dan hebt u een minicontainer. Op de afvalkalender kunt u zien wanneer het afval wordt opgehaald. Bij flats wordt het afval verzameld via ondergrondse afvalcontainers.

Papier

In kernen en wijken met laagbouwwoningen wordt oud papier door verenigingen opgehaald. Bij hoogbouw staan bovengrondse papiercontainers waar u altijd uw oude papier kunt weggooien. U kunt uw oude papier ook naar de Stadswerf brengen.

Glas

Op diverse plaatsen in de gemeente staan glasbakken voor wit (=doorzichtig), bruin of groen glas. Bij de Stadswerf staat een bak speciaal voor vlak glas (ruiten en spiegels).

Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)

PMD verzamelt u in de speciale lichtgele plastic zakken. Hier kunt u zien wat er wel en niet in de PMD zak mag. PMD-zakken kunt u kosteloos krijgen op de volgende locaties:

Vianen

 • Supermarkt Jumbo (Lijnbaan 7, 4132 CB Vianen‎)
 • Supermarkt AH (Lijnbaan 11, 4132 CB Vianen)
 • Supermarkt COOP (Ursulinenhof 77-79, 4133 DC Vianen)
 • Stadhuis (Voorstraat 30, 4132 AS Vianen)
 • Stadswerf/milieustraat (Sportlaan 4, 4131 NN Vianen)

Everdingen

 • Buurtwinkel Winkel&zo / Dorpshuis Knooppunt (Graaf Florisstraat 4b 4121 EL Everdingen)

Hagestein

 • Firma Chr. de Leeuw & Zonen (Achterweg 57, 4124 AE Hagestein)

Zijderveld

 • Dorpshuis De Krooshof (Sidewende 1, 4122 GX Zijderveld)

PMD wordt in de GFT-week huis aan huis ingezameld. Op de afvalkalender kunt u zien wanneer deze worden opgehaald. U kunt de PMD-zak aanbieden op de aanbiedplaats van uw minicontainer. Daarnaast staan er bij de winkelcentra en dorpskernen bovengrondse PMD-containers waar u uw verpakkingsafval kunt weggooien.

Klein chemisch afval (KCA)

Klein chemisch afval (KCA) is afval dat vanwege het milieu niet bij het restafval mag. Bijvoorbeeld batterijen, verfproducten en spaarlampen. U kunt klein chemisch afval afgeven bij de Stadswerf. Lege batterijen kunt u afgeven bij supermarkten en bouwmarkten. Injectienaalden en medicijnen kunt u afgeven bij de apotheek.

Grofvuil

Grofvuil kan bestaan uit onder andere meubels, tuinmeubelen en ander huisraad. Harde kunststof artikelen vallen hier ook onder, zoals emmers, kratten en plastic speelgoed. Hier kunt u zien wat er wel en niet onder hard kunststof valt. U kunt uw grofvuil gratis afgeven bij de milieustraat op de Stadswerf. Grofvuil kunt u ook laten ophalen door de Stadswerf. De kosten vindt u in de tabel bovenaan deze pagina. Voor het ophalen van grofvuil worden altijd voorrijkosten in rekening gebracht.

Herbruikbare goederen

Uw herbruikbare huisraad kunt u ook bij de Stadswerf brengen. Hier staat een container van de Kringloopwinkel. Voor het ophalen van herbruikbare goederen kunt u bellen naar de Kringloopwinkel Noppes Nieuwegein, T. (030) 3071 600.

Bouwafval

U kunt gratis zelf 0,25 m3 bouwafval per maand naar de Stadswerf brengen. Voor meer bouwafval betaalt u (zie kosten in de tabel bovenaan aan deze pagina). Een 0,25 m3 is ongeveer gelijk aan de inhoud van een grote grijze (240 liter) mini afvalcontainer. Wij kunnen dit bouwafval ook komen ophalen. Bouwafval kan bestaan uit stenen, keukenblokken, schuttingen, bielzen, vlonders, etc. Een boomstronk valt ook onder bouwafval.

Wit- en bruingoed

Witgoed en bruingoed is de verzamelnaam voor huishoudelijke apparaten, zoals televisies, wasmachines, koelkasten en computers. Ook een kruimeldief, batterijlader of hogedrukreiniger kunt u inleveren op de Stadswerf. Wit- en bruingoed kunt u ook laten ophalen door de Stadswerf. Wist u trouwens dat een leverancier die een nieuwe wasmachine bij u aflevert, uw oude machine ook weer kan meenemen?

Let op: het laten ophalen van afval kan alleen op de maandagen, behalve op feestdagen. Als u afval wilt laten ophalen, geef dit dan uiterlijk de vrijdag ervoor telefonisch door vóór 12:30 uur, T. (0347) 369 911.