Historie

Vianen werd aangelegd als een vestingstad. Dat ziet u nu nog terug in het stratenpatroon, de stadsmuren en de Lekpoort. Als u er rondloopt, ziet u overal verwijzingen naar de rijke geschiedenis van Vianen. In woonwijk De Hagen is bijvoorbeeld een straat vernoemd naar Willem van Duivenvoorde, de bouwheer van Vianen. Hij zorgde er 1336 voor dat de vesting stadsrechten kreeg.

De naam Brederode is een belangrijke naam in de landelijke, maar ook in de Viaanse geschiedenis. De heren van Brederode maakten van Vianen een bloeiende stad, die tegelijk ook een staat was. Vianen was een vrijstad, een vluchtplaats voor ‘vreemdelingen met geld’. In de Dikke Van Dale staat de term 'naar Vianen gaan' nog steeds synoniem voor ‘failliet gaan’.

Bij het huidige Hofplein lag kasteel Batestein, ooit een van de mooiste kastelen van Nederland. Een groot deel van het kasteel werd in 1696 voor een deel door brand verwoest en in de 19e eeuw werd het restant afgebroken. Tegenwoordig herinneren alleen nog de Hofpoort en een pompje aan de lang vervlogen glorieuze dagen van dit machtige bouwwerk.