Vermissing reisdocument en/of rijbewijs

Aangifte vermissing reisdocument en/of rijbewijs

Als u uw Nederlandse paspoort, rijbewijs of identiteitskaart in Nederland kwijtgeraakt bent, meldt u de vermissing niet bij de politie, maar bij de gemeente. U kunt ervoor kiezen om de vermissing direct te laten registreren, door dit online te melden bij de gemeente. De snelle melding is nodig om misbruik van uw oude document tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw document.

Uw melding wordt de eerstvolgende werkdag verwerkt. Nadat wij uw melding hebben verwerkt, is het document ongeldig en kan het document niet meer worden gebruikt.

Gestolen of verloren reisdocument en/of rijbewijs vervangen

Het is niet verplicht uw gestolen of verloren paspoort, rijbewijs of identiteitskaart te vervangen. Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent en u ook een paspoort en/of rijbewijs heeft. U bent wel verplicht om een identiteitsbewijs te hebben om te voldoen aan de identificatieplicht.

U kunt er voor kiezen om de vermissing te laten registreren en om vervolgens direct een nieuw document aan te vragen. Maak hiervoor dan een afspraak.

Uw nieuwe document

  • Uw nieuwe reisdocument heeft een nieuw documentnummer en een nieuwe einddatum.
  • Een vervangend rijbewijs heeft een nieuw documentnummer maar dezelfde einddatum als het vermiste rijbewijs.

De gemeente controleert altijd uw identiteit. Fraude wordt streng aangepakt.

Vindt u uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan?

Dan bent u verplicht het document in te leveren bij de gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Bent u in het buitenland uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijtgeraakt?

Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Indien van toepassing, vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer). Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Deze aanvraag doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. De adressen vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij terugkomst in Nederland moet u (meestal) ook aangifte doen bij de Nederlandse politie. Lees meer informatie hierover op de website van de rijksoverheid.

Buitenlands document kwijt in Nederland

Als u uw buitenlandse paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijtraakt in Nederland, ga dan naar de politie.