KIES-groep najaar 2016

20-12-2016

De afgelopen weken heeft de KIES-groep gedraaid. Hieraan namen vier kinderen deel. KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situaties. KIES-coach Ellen Roeland biedt via dit project begeleiding aan kinderen én ouders die te maken hebben met een echtscheiding. Vanuit de gedachte dat dit op de langere termijn problemen voor zowel de kinderen als de ouders kan voorkomen.
De kinderen die hebben deelgenomen hebben samen gepraat, geluisterd, ervaringen gedeeld, nieuwe ervaringen opgedaan en veel plezier gehad!

Hoe ziet een KIES-bijeenkomst eruit?

Het traject kent acht bijeenkomsten. Elke week wordt gestart met ‘Het verhaal van Sam’. Sam is een kind van gescheiden ouders. De kinderen horen wat hij meemaakt en kunnen dat vergelijken met hun eigen situatie. Vervolgens nemen ze deel aan verschillende activiteiten en leren ze hun gevoelens over de scheiding beter te begrijpen en verwoorden. Zij vinden herkenning en steun bij elkaar, bijvoorbeeld als ze praten over situaties die kinderen moeilijk vinden. “Wat doe ik nou als er ruzie is?” “Wat moet ik doen als ik me verdrietig voel?”.
De kinderen leren dat hun gevoel heel belangrijk is, dat ze daarvoor mogen uitkomen en daarmee dus mogen kiezen voor zichzelf. Aan het einde van het KIES-traject schrijven ouders een brief aan hun kind en de kinderen schrijven tijdens de laatste bijeenkomst -als zij dat willen- een brief aan hun ouders. De KIES-groep wordt afgesloten met een echt KIES-diploma voor de kinderen.

Ouders in het KIES-traject

Voor de ouders zijn er informatieavonden georganiseerd waarbij we onder meer bespreken: wat is KIES, hoe kun je je kind helpen, hoe ga je om met spanning tussen ouders en loyaliteitsproblemen bij je kind, waar loop je tegenaan wat betreft opvoeding na de scheiding, wat is de impact van nieuwe partners?

Vervolg

Volgend jaar februari starten er weer nieuwe groepen. Via de gemeentepagina, website en social media worden kinderen en ouders uitgenodigd om deel te nemen.