Elektrische auto’s in Vianen: nooit meer tanken!

03-04-2017

“Met een elektrische auto rijd je van laadpaal naar laadpaal, altijd bang dat de batterij onderweg opeens leeg is. Je rijdt zo langzaam mogelijk, in de hoop je bestemming nog net te kunnen halen.” Dát zo ongeveer is het vooroordeel over elektrische auto’s. Dus ook over de elektrische We Drive Solar auto’s die – gevoed door energie van de zonnepanelen op het Stadhuis - sinds februari in Vianen rondrijden. In de praktijk blijkt niets minder waar, weet wethouder Frank Meurs na de eerste maand elektrisch rijden.

Voor de deur parkeren

"Eerst maar eens even over die lege accu. De 300 kilometer die je volgens de folder op een volle accu kunt rijden is inderdaad grootspraak. Wanneer je de auto ’s morgens van de laadpaal haalt staat de meter op 250 kilometer, en dat is een reële waarde. Normaal gesproken is dat voldoende voor de hele dag, zelfs wanneer je lange ritten over de snelweg voor de boeg hebt. Ook langzaam rijden is niet nodig: houd je je keurig aan de maximumsnelheid, dan gaat er ook als je 130 rijdt niet meer dan een kilometer per kilometer af. Maar, vraag je je misschien af, wat als ik naar Groningen moet, of naar Maastricht? Want hoewel bijna niemand ooit naar Groningen hoeft is dat toch het eerste wat mensen vragen als ze over elektrisch rijden beginnen. Maar gelukkig is er goed nieuws: ook in Groningen en Maastricht, maar ook in Utrecht, Gorinchem en Rotterdam, staan inmiddels overal laadpalen. In iedere parkeergarage, op ieder kantorenpark en in iedere binnenstad. Je parkeert altijd eerste rang en hoeft nooit naar een plekje te zoeken. Zoals een vrouwelijke gemeenteambtenaar het formuleerde: je kunt altijd hoge hakken aan, want je weet dat je voor de deur kunt parkeren."

Snellaadpunten langs de snelweg

"Voor de echte angsthazen onder de elektrische rijders verschijnen ten slotte op steeds meer plaatsen langs de snelweg snellaadpunten: ‘tankstations’ waar je in een half uur tijd een lege accu weer voor een groot deel kunt vullen. Een lang leven zullen die niet beschoren zijn: je hebt ze nooit nodig, en net als tanken langs de snelweg is ook laden langs de snelweg nogal aan de prijs. Voor een kilowatt betaal je ruim 30 cent, en onze Renaults van We Drive Solar rijden ongeveer 1 op 5. Een laadpaal vinden is overigens nooit een probleem: de auto zelf weet waar ze staan en navigeert je er desgewenst naar toe."

Stoplichtsprintje

"Toegegeven: onze elektrische auto’s zien eruit alsof ze ontworpen zijn voor mensen die een hoge instap belangrijker vinden dan goed rijgedrag. Dat komt deels door de grote accu’s en bijbehorende elektronica die overal op en onder een plaatsje heeft gevonden. Wie na het instappen denkt de stoel wat lager te zetten komt bedrogen uit, je zit een beetje zoals in een busje.
Maar schijn bedriegt. Want elektrische auto’s, ook de kleintjes, zijn razendsnel. De topsnelheid is weliswaar begrensd op 140, maar een stoplichtsprintje win je altijd. Wie bij de stoplichten onderaan de Bentz Berg vol gas geeft, rijdt halverwege de kruising de maximumsnelheid en kan voor de overkant bereikt is een hele dikke prent verdienen. En dat allemaal op de zonne-energie die we verzamelen op het dak van het Stadhuis. Want “we drive solar” en hoeven dus nooit meer te tanken…"

We Drive Solar auto's, ook beschikbaar voor inwoners uit Vianen

Op 7 februari 2017 ontving wethouder Meurs uit handen van Robin Berg van We Drive Solar symbolisch de sleutel van twee We Drive Solar auto’s. Dit zijn elektrische auto’s, die hun stroom halen uit de zonnepanelen op het dak van het Stadhuis. Medewerkers van gemeente Vianen kunnen voortaan 100% duurzaam elektrisch naar hun afspraken rijden. Bijzonder is bovendien dat de auto’s ook beschikbaar zijn voor bewoners en organisaties uit Vianen.