Duurzaamheid in Vianen

Steeds meer mensen beseffen dat natuurlijke hulpbronnen niet onuitputtelijk zijn en wij voor onze toekomstige generaties bewust en duurzaam met onze leefomgeving moeten omgaan. Oók inwoners, ondernemers en de gemeentelijke organisatie in Vianen. Eind 2015 heeft de gemeenteraad van Vianen de beleidsnota Visie Duurzaamheid Vianen 2016-2021 vastgesteld. In dit gemeentelijke duurzaamheidsbeleid zijn concrete doelstellingen en maatregelen opgenomen. Denk hierbij aan het uitbreiden van het aantal zonnepanelen op ons gemeentelijk vastgoed, natuur- en milieueducatie voor scholen en een fonds voor inwoners die hun woning willen verduurzamen.

Wat doet de gemeente?

Ook de gemeente Vianen draagt bij aan een duurzamer Vianen. Zo liggen er circa 650 zonnepanelen op verschillende gemeentelijke panden, waaronder het Stadhuis en de Stadswerf. Daarnaast maken werknemers voor werkafspraken zoveel mogelijk gebruik van duurzame vervoersmiddelen, waaronder de (elektrische) fiets en twee elektrische auto’s. Deze twee auto’s staan achter het stadhuis en rijden volledig op de stroom, die wordt opgewekt door de zonnepanelen op het stadhuis. Verder werken veel werknemers thuis als de situatie dat toelaat (minder woon-werk verkeer) en wordt er meer digitaal en minder met papier gewerkt.

Wat kunt u doen?

Jouwhuisslimmer.nl

Jouwhuisisslimmer.nl is het online energieloket voor de regio Utrecht. Als huiseigenaar kunt hier snel inschatten wat de beste manier is om uw woning energiezuiniger te maken, alleen of samen met andere huishoudens. De website geeft advies over maatregelen die het best bij uw huis passen. U leest er recensies en ervaringen van andere deelnemers en u kunt aanbieders vergelijken. 

Waar begint u als u uw huis wilt verduurzamen?
JouwHuisSlimmer helpt woningeigenaren in de gemeente Vianen met alle vragen rondom duurzaam wonen zoals zonnepanelen, isolatie, subsidies en nog veel meer. Op https://jouwhuisslimmer.nl/ krijgt u gratis onafhankelijk advies.

Zonnepanelen

Bent u benieuwd of uw huis in aanmerking komt voor het plaatsen van zonnepanelen en hoeveel energiekosten u hiermee kunt besparen? Doe de woningcheck

De Groepsaankoop Zonnepanelen Vianen

Het initiatief De Groepsaankoop Zonnepanelen Vianen is een initiatief van ‘Energiecoöperatie de Knotwilg’ samen met de gemeente Vianen en een groep lokale installateurs die zich verenigd hebben in Groenwaarts. Meer informatie leest u in het document Groepsaankoop 'Zonnepanelen voor Vianen'.

Vergunningen

Snel uitzoeken of u een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een zonnepaneel? Inwoners en ondernemers kunnen kijken op de website van het Omgevingsloket.

Energielabel

Vanaf 2015 wordt het energielabel verplicht. Wilt u weten in welk label uw woning valt of dit klopt en welke besparende maatregelen u kunt invoeren? Bekijk dan de Energielabelwizard.