Cliëntondersteuning

Nieuwe wetgeving

Met de nieuwe wetgeving op het gebied van zorg, ondersteuning, werk en inkomen wordt van inwoners meer verwacht van hun eigen kracht en verantwoordelijkheid. Maar als  kwetsbare mensen het zelf niet redden en ook geen hulp uit hun omgeving krijgen, kunnen zij een beroep op cliëntondersteuning doen.

Heeft u hulp of ondersteuning nodig?

Cliëntondersteuners kunnen u helpen uw vraag duidelijk te krijgen. Samen kunt u een oplossing zoeken die het beste bij uw situatie past. Daarbij wordt eerst gekeken naar wat u zelf kunt doen om uw probleem op te lossen of wat mensen in uw omgeving kunnen doen. Als het nodig is, kan een cliëntondersteuner u helpen bij het inschakelen van uw omgeving voor hulp. Cliëntondersteuners geven informatie en advies op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, (preventieve) zorg, jeugdzorg, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en kan u de weg wijzen, bijvoorbeeld naar activiteiten of hulpverleners in uw buurt.

Hoe werkt cliëntondersteuning?

De gemeente Vianen stelt voor iedere inwoner cliëntondersteuning beschikbaar. Deze wordt verzorgd door SWV De Wijkwinkel, onderdeel van Stichting Welzijn Vianen. Cliëntondersteuning duurt in principe maar kort. Hoe lang precies, is afhankelijk van uw vragen en uw situatie. Als er voor langere tijd ondersteuning nodig is, kan de cliëntondersteuner u helpen bij het aanvragen daarvan. Als u een gesprek heeft met de Wmo-consulent, de WIL of een andere zorgverlener kunt u, als u dat prettig vindt, iemand uit uw omgeving meenemen. Bijvoorbeeld omdat u het lastig vindt om goed te vertellen wat uw vraag precies is. U kunt een familielid, een vriend of een buurvrouw meenemen. Wilt u iemand meenemen maar is er niemand beschikbaar? Dan kan een cliëntondersteuner met u meegaan naar dit gesprek. Aan de hulp van een cliëntondersteuner zijn geen kosten verbonden. Omdat het belangrijk is dat cliëntondersteuners een objectief advies geven, zijn de cliëntondersteuners onafhankelijk. Dat betekent dat zij niet ook de beslissing nemen over uw aanvraag voor ondersteuning of voor een voorziening.