Lokaal verplaatsen

Plusbus algemene voorziening

Een afspraak bij de huisarts, een bezoek aan een familielid of rit naar de supermarkt. Met welk vervoersmiddel verplaatst u zich? Het kan zijn dat u vanwege het ouder worden of een beperking niet meer op de fiets of met uw auto kunt gaan. Als u er op uit wilt, mag vervoer geen belemmering zijn. In eerste instantie kunt u dan iemand vragen om voor u te rijden. In Vianen rijdt er ook de Plusbus van de Stichting Welzijn Vianen als algemene voorziening. Ook is het mogelijk om binnen uw regio gebruik te maken van de regiotaxi. Voor vervoer buiten uw regio kunt u reizen met Valys. Daarom biedt de Wmo voor regiovervoer een vervoersvoorziening, waaronder een regiotaxipas tegen een gereduceerd tarief. Mocht u nog steeds vervoersproblemen ondervinden, dan is een andere vervoersvoorziening wellicht een uitkomst. U kunt bij het Wmo-loket vragen naar de mogelijkheden.

Regiotaxi

De regiotaxi is vervoer van deur tot deur. Iedereen kan gebruik maken van de regiotaxi, dus zowel mensen met als zonder beperkingen.
Mensen met beperkingen, die niet met het openbaar vervoer of via vervoer met de (eigen) auto kunnen reizen, kunnen als ze in het bezit zijn van een Wmo-pasje voor de regiotaxi tegen gereduceerd tarief gebruik maken van de taxi. Een Wmo-pasje voor de regiotaxi kunt u aanvragen via het Wmo-loket. Indien u uw pas kwijt bent of als deze gestolen is, dan kunt u via het Wmo-loket een nieuw pasje aanvragen. Ongeacht de reden van verlies, zijn er bij het aanvragen van een nieuwe pas kosten verschuldigd.

Valys

Valys is een bovenregionaal vervoerssysteem. U kunt van deur tot deur vervoerd worden over de langere afstanden. Het systeem wordt niet georganiseerd of verzorgd door de gemeente, maar via het Rijk. Meer informatie vindt u op de website van Valys.

OV-begeleiderspas

Personen die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, maar eventueel wel met een begeleider, kunnen een OV-begeleiderspas aanvragen. Met deze OV-begeleiderspas kan de begeleider gratis mee reizen, wanneer hij/zij reist met de persoon met beperkingen. De kaart is geldig in het openbaar vervoer (bus, tram en trein) en in de regiotaxi. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met 0900-1462 (€ 0,10 p.m.).